Nu stie nimeni cum arata Paradisul, dar unii sunt convinsi ca arhipelagul insulelor Seychelles ar fi imaginea definitorie. Aici e acel tinut fermecator cu peiaje superbe, apa turcoaz, palmieri, nisip fin si un decor cu adevarat exotic de care cu greu iti vine sa te desparti. Din acest motiv, poate ca nu stie nimeni cum arata Paradisul, pentru ca nimeni nu a mai vrut sa plece de acolo.
Primele impresii placute inca de cand am facut cunostinta cu Seychelles au fost lipsa oboselii (poate si de la entuziasm) si o clima calda, primitoare, de vara in mijlocul unui aprilie rece de la noi. Diferenta de fus orar de doar o ora, vremea perfecta si lipsa acelei umiditati asiatice deranjante m-au facut sa ma simt ca in toiul verii la noi. Muntii plini de vegetatie care tronau de jur-imprejurul insulelor creau un echilibru perfect intre racoarea verdelui si dogoarea nisipului care se stingea in valurile Oceanului Indian.
Calatoria a fost mult prea scurta pentru cat de placut este sa petreci timpul in Seychelles. Am stat doar sapte nopti si am simtit ca e prea putin chiar si daca luam in calcul sa ma bucur doar de Mahe, insula unde aveam hotelul, insa ar trebui timp generos si pentru a trai bucuria de a pasi pe insule ca Praslin, La Digue sau restul insulitelor nelocuite cu peisaje perfecte pentru orice obiectiv fotografic.
Zborul charter cu compania locala Air Seychelles a adaugat un plus de autenticitate acestei experiente. Deloc obositor, la retur am avut norocul sa experimentez primul zbor non-stop intre Victoria si Otopeni. In opt ore, eram deja inapoi, cu picioarele pe pamant. Dar sa nu ne intoarcem prea repede. Continuand povestea, acolo am avut ocazia sa particip la o misiune de informare si vizionare de hoteluri atat pe insula principala, Mahe, cat si pe „sora” ei mai mica, dar parca si mai frumoasa, Praslin. Hotelurile din Mahe impaca atat gustul celor care cauta ceva micut si cochet, cat si celor care vor un gigant, intins si cu toate facilitatile in cadrul resortului. Acestea din urma au unitati un pic mai indepartate de zonele publice de interes, bineinteles, fara sa le lipseasca nimic din ceea ce ar trebui sa ofere calatorului.
Pentru cei care prefera mobilitatea, sa inchiriezi o masina este o solutie convenabila si foarte la indemana in Seychelles. Este chiar recomandat turul insulelor si sa te bucuri de trasee cu masina. La prima vedere, ar fi accesibile doar unor soferi foarte experimentati, dar, dupa primele serpentine, peisajele vor fi prea motivante ca sa mai renunte cineva.
Ca zona care ramane animata si la lasarea serii, recomand Beau Vallon, care dispune de o promenada cu acces direct la plaja si restaurante pentru majoritatea gusturilor. Aici m-am simtit in siguranta atat pe timp de zi, cat si noaptea. Posibil ca serile sa fi fost „sedat” totusi de apusurile care m-au facut sa ma indragostesc iremediabil de Seychelles. Pentru cei care iubesc acest moment al zilei, cred ca este inca un motiv sa se creada in Paradis.
Experienta culinara a fost si ea la inaltime. Sunt superbe imaginile pescarilor care vin din larg sa aduca pestele proaspat prins, il vezi pus la vanzare si iti imaginezi apoi care o fi atunci cand ii simti gustul la restaurant. Mi-a placut cam tot ce am degustat, dar, fiind un mare fan al tonului, adjudec cea mai buna versiune ca fiind savurata in Seychelles.
Concluzionand, Seychelles este definitia calatorului „fin”, care apreciaza detaliile si exclusivitatea unui decor exotic de nepretuit. Recomand cu caldura aceasta destinatie care are atat de multe de oferit oricarui visator in cautarea Paradisului.